T K

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş.

Proje İçeriği

Pandemi kapsamında Tofaş, ülkemizdeki sağlık personelleri için çeşitli sağlık ekipmanlarının (koruyucu maske / siperlik, entübasyon kabini, biyolojik örnek alma kabini) üretimini yapmış, her bir ekipman için nasıl üretileceğine dair çizim ve teknik dokümantasyonları da kurumsal web sitesinden, üretimde yer almak isteyen tüm şirketlere açık bir şekilde paylaşmıştı. Öte yandan, Tofaş Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü’nün kendi iç kaynaklarıyla geliştirdiği bir web uygulaması ile (covid19.tofas.com.tr), tüm Türkiye’deki hastane ve sağlık kuruluşlarından gelen sağlık ekipman taleplerinin toplandığı, Tofaş ve diğer üretici firmaların gelen taleplere karşılık üretim ve lojistik süreçlerini yönettiği bir platform sunulmuştu. Bu web uygulaması (covid19.tofas.com.tr) ile Türkiye'de yer alan her sağlık kuruluşu (hastane, sağlık ocağı, aile sağlığı merkezi, vb) ihtiyaçları doğrultusunda sağlık ekipman taleplerini yaparak sisteme göndermekte, gönderimin yapıldığına dair SMS ve e-posta ile bilgilendirmekteydi. Yapılan talepleri karşılamak için üretici firmalar, sisteme kendi şirketlerinin hesabı ile giriş yaparak, gelen talepleri kısmi veya tamamen karşılamak üzere talep havuzu üzerinden üretim planlamasını aynı web uygulaması ile yapmaktaydı. Yapılan üretim planlaması sonrası, talep sahibi sağlık kuruluşlarına güncelleme bilgisi gitmekteydi. Üretimi tamamlanan ve sağlık kuruluşlarına sevk edilecek olan sağlık ekipmanları için sevkiyat süreçleri aynı uygulama üzerinden yönetilmekte, bu süreçle ilgili de sağlık kuruluşları anlık olarak bilgilendirilmekteydi. Herhangi bir ücret talep etmeksizin, sosyal sorumluluk bilinci ile yapılan bu çalışmayla, tüm Türkiye'de yer alan ve salgının yayılımını kontrol altına almak için yoğun mesai harcayan sağlık çalışanlarımıza, onlar ve hastalar için kritik önem arz eden sağlık ekipmanları taleplerinin alınması, üretiminin planlaması, üretilmesi ve sevk edilmesi gibi bütün süreci, Tofaş tarafından geliştirilen, hem tüm sağlık kuruluşlarına hem de tüm üreticilere hizmet eden bu uygulama ile sağlamayı başardık. Ülkemiz genelinde toplamda 200 binden fazla sağlık ekipman talebi ve üretim süreçlerinin yönetildiği bu çözüm, pandemi kapsamındaki zorlu süreçte ülkemiz için büyük bir fayda sağladı. Bu web uygulamasını (covid19.tofas.com.tr) teknolojik ve altyapı olarak incelediğimizde; uygulamanın önyüz bileşenlerinde, bulut teknolojileri ile çalışan, ihtiyaca göre ölçeklenebilen, “responsive” bir framework geliştirilmiş olup; arkaplanda ise Tofaş'ın kendi veri merkezinde çalışan, konteyner teknolojisi ile geliştirilen mikroservis mimarisi ve ilişkisel veritabanı kullanılmıştır. Tofaş olarak sunduğumuz bu hizmet basında da yer aldığı gibi, sosyal sorumluluk adına da takdir gören, önemli bir proje olmuştur. Çok sayıda sağlık kuruluşuna yapılan bu ücretsiz üretim ve talep yönetim hizmeti ile topluma ve ülkemizdeki sağlık çalışanlarımıza fayda sağlamanın gururunu yaşıyoruz.


Projenin Amacı

ozgur.cetinoglu@tofas.com.tr


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

Pandemi kapsamında yeni bir süreç ve hizmet yarattık.


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

Projemiz hem yeni teknolojilerin kullanılması (bulut, konteyner, mikroservis, açık kaynak ilişkisel veritabanı) hem de içerdiği sosyal sorumluluk yönü itibariyle son derece motive ediciydi. Öte yandan, çevik pratiklerle yönettiğimiz bu proje tüm sağlık kuruluşları ve üretici firmalar için işbirliği fırsatı oluşturdu. Bu ortamı kurgulamak ve öncülük etmek de Tofaş adına bizler için büyük bir motivasyon kaynağıydı. Sağlık çalışanları ve hastalara fayda sağlamak için üretilen sağlık ekipmanları ülkenin dört bir yanında aktif olarak kullanıldı.


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Proje kapsamında CEO'muz da dahil olmak üzere şirketimizin bütün üst yönetimi müthiş bir destek vererek, proje sürecine katkıda bulundu. Şirket olarak böylesine önemli bir sosyal sorumluluk projesinde yer almak ve bu konuya öncülük etmekten son derece gurur duyduk.


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Proje kurum içinde sağlık ekipman talebini merkezi olarak yönetilen Dış İlişkiler Direktörlüğümüze fayda sağladığı gibi, en büyük faydası; talebe uygun olacak şekilde üretilip gönderilen koruyucu sağlık ekipmanları ile tüm ülkemizdeki sağlık çalışanları ve hasta vatandaşlarımıza olmuştur.


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Bu proje şirketimize finansal fayda sağlamak için değil, daha ziyade topluma ve sağlık kuruluşlarına pandemi sürecinde fayda sağlamak ve covid-19 virüsünün yayılımını yavaşlatmak için yapılmıştır. Bu hizmeti (covid19.tofas.com.tr) Tofaş ücretsiz olarak tüm sağlık kuruluşları ve üretici firmalara açmıştır. Öte yandan, pandemi kapsamında Tofaş tarafından yapılan tüm sağlık ekipman üretim ve dağıtım süreci de ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarına sunulmuştur.


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

Proje kapsamında geliştirilen web uygulamasının (covid19.tofas.com.tr) dizaynı, analizi ve geliştirilmesi sürecinde aşağıdaki direktörlüklerden çalışanlarımız yer almıştır; Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü - 7 kişi Dış İlişkiler Direktörlüğü - 4 kişi Tedarik Zinciri Direktörlüğü - 3 kişi Arge Direktörlüğü - 3 kişi


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

Projemiz tamamen Tofaş Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü'nün iç kaynakları ile geliştirilmiş olup, bilişim alanında herhangi bir şirkette destek alınmamıştır.